(DIN 2023) TABĂRA DE CREATIVITATE „AUTOPORTRET LUDIC”. 24 IULIE – 28 IULIE 2023

Tabăra de creativitate „Autoportet ludic”               

Perioada: 24 iulie – 28 iulie

Loc de desfășurare: Școala Evrika, str. Negustori, nr.1, sector 2.

Pentru cine este potrivită tabăra: Copiii cu vârsta între 8 și 12 ani.

Ce vă propunem20 de ateliere susținute de 9 invitați: Florentina Sâmihăian, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Laura Grünberg, Florin Bican, Octav Ungureanu, Andrei Măceșanu, Matei Sâmihăian.

     Prin intermediul Taberei de creativitate „Autoportret ludic”, le propunem copiilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani să descopere ce înseamnă să fii creativ atunci când citești cărți texte și imagini, limbajul corporal sau lumea din jur, dar și când scrii, când îți exprimi propriile emoții, când creezi o ilustrație sau când ești actor.

     Atelierele îi vor stimula pe copii să-și pună întrebări, să „citească” critic și creativ lumea din cărți și din jurul lor și să experimenteze diverse moduri prin care să se descopere. Copiii vor avea ocazia se întâlnească cu scriitori cunoscuți (Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Laura Grünberg, Florin Bican), cu creatori de benzi desenate (Octav Ungureanu), ilustratori (Andrei Măceșanu) și alți invitați care vor susține atelierele taberei.

     Tema centrală a taberei este Autoportret ludic, pentru că toate activitățile îi vor ghida pe copii să se cunoască mai bine, să afle ce le place să facă și cum își pot îmbogăți cunoașterea despre ei și despre lume.

     Pe parcursul taberei, copiii vor ține un jurnal, în care își vor nota ce au descoperit despre ei și despre diversele domenii în care și-au exersat abilitățile creative în cadrul atelierelor.

     Programul atelierelor taberei de creativitate „AUTOPORTRET LUDIC” este următorul:

LUNI, 24 iulie

  • Să ne cunoaștem! cu Florentina Sâmihăian      
  • Cât de creativ ești când citești un text? cu Florentina Sâmihăian      
  • Selfie cu „telefonul mobil al cărții”. Întâlnire cu scriitoarea Ioana Pârvulescu.
  • Selfie cu „telefonul mobil al cărții”. Întâlnire cu scriitoarea Ioana Pârvulescu.
  • Un labirint de cărți (explorarea bibliotecii școlii; jocuri de grup) 

MARȚI, 25 iulie

  • Altfel de lecturi. Jocuri de gândire creativă cu Laura Grünberg
  • Altfel de lecturi. Jocuri de gândire creativă cu Laura Grünberg
  • Călătorie în lumea ilustrației. Atelier de ilustrație cu Andrei Măceșanu.
  • Călătorie în lumea ilustrației. Atelier de ilustrație cu Andrei Măceșanu.
  • Un labirint de cărți (explorarea bibliotecii; jocuri de grup) 

MIERCURI, 26 iulie

  • Cum să spui o poveste în benzi desenate? Atelier de BD cu Octav Ungureanu.
  • Cum să spui o poveste în benzi desenate? Atelier de BD cu Octav Ungureanu.
  • Jocuri teatrale cu Victoria Ionescu, studentă UNATC.
  • Jocuri teatrale cu Victoria Ionescu, studentă UNATC.
  • Un labirint de cărți (explorarea bibliotecii; jocuri de grup) 

JOI, 27 iulie

  • Atelier de reciclat povești cu scriitorul și traducătorul Florin Bican
  • Atelier de reciclat povești cu scriitorul și traducătorul Florin Bican
  • Cine ești tu? Atelier de scriere creatoare cu scriitoarea Simona Popescu   
  • Cine ești tu? Atelier de scriere creatoare cu scriitoarea Simona Popescu
  • Un labirint de cărți (explorarea bibliotecii; jocuri de grup)

VINERI, 28 iulie

  • Atelier de reciclat povești cu scriitorul și traducătorul Florin Bican
  • Atelier de reciclat povești cu scriitorul și traducătorul Florin Bican
  • Cele mai frumoase cărți pentru copii. Discuție cu Matei Sâmihăian  despre cărți bune de citit în vacanța de vară.
  • Autoportret ludic la final de tabără cu Florentina Sâmihăian
  • Un labirint de cărți (explorarea bibliotecii; jocuri de grup) 

   Găsiți mai jos informații despre invitații cu care se vor întâlni copiii și o scurtă prezentare a atelierelor, în ordinea lor din program.

Florentina SÂMIHĂIAN este conferențiar la Facultatea de Litere, coautoare de manuale de limba și literatura română pentru gimnaziu și liceucoordonatoare a colecției de literatură pentru copii Cărțile mele de la Editura Arthur. A lucrat cu copii talentați în taberele „Locuiește în poveste” organizate de Editura Arthur și este încântată să participe la un nou proiect pentru copii în cadrul Taberei de creativitate „Autoportret ludic”.

Atelierul „SĂ NE CUNOAȘTEM!” este unul introductiv, în care copiii vor afla câte ceva despre activitățile la care vor participa în tabără și se vor prezenta printr-o metodă ludică, ABC despre mine.

Atelierul „CÂT DE CREATIV EȘTI CÂND CITEȘTI UN TEXT?” îi va ajuta pe copii să înțeleagă că și atunci când citesc e important să fie creativi. Copiii vor fi stimulați să facă predicții privitoare la acțiunea dintr-o scurtă povestire amuzantă și surprinzătoare a lui Gianni Rodari și să-și imagineze cum arată unele personaje, locuri sau obiecte menționate în text.

                                                                             *

Ioana PÂRVULESCU este scriitoare și profesoară la Facultatea de Litere din București. A publicat cărți de tot felul și pentru toate vârstele și este prezentă în manualele de literatură din gimnaziu. În 2022 a debutat în literatura pentru copii, cu Invizibilii, iar în 2023 îi va apărea o nouă carte pentru copii, Trei zile nemaipomenite.

Atelierul „SELFIE CU TELEFONUL MOBIL AL CĂRȚII” își propune să facă „fotografii” cu ajutorul celui mai perfecționat aparat de fotografiat: cartea. Așadar, atelierul îi va pune pe cititori față în față cu personajele literare, și fiecare îți va căuta portretul și prietenii în oglinda de litere a cărții.

Laura GRÜNBERG este profesoară universitară la Facultatea de Sociologie, Universitatea din București, scriitoare de literatură pentru copii (www.lauragrunberg.ro), membră a Uniunii Scriitorilor din România  și membră fondatoare a Asociației DeBasm. A publicat cărți la editura Arthur, a participat la taberele ”Locuiește în poveste” și are multă experiență de ateliere creative pentru copii mici și mari.

Atelierul „ALTFEL DE LECTURI. JOCURI DE GÂNDIRE CREATIVĂ”  este o invitație pentru copii de a înțelege lectura, cititul într-un sens mult mai larg. Vor face exerciții de citit corpurile lor și ale altora, o farfurie de mâncare, un tablou, tăcerile și câte și mai câte. Astfel copiii se vor înțelege mai bine pe ei și  lumea în care trăiesc.

Andrei MĂCEȘANU este ilustrator și designer grafic. A ilustrat cărți de filosofie sau teatru scrise de Seneca, coperte pentru cărți de poezie contemporană și mai multe cărți pentru copii scrise de autoare și autori precum Lavinia Braniște, Alexandru Mitru, Adina Rosetti sau George Coșbuc. Îi place să exploreze diverse stiluri grafice și încearcă să găsească vocea specifică fiecărei cărți la care lucrează. Când nu desenează, cântă la tobe sau citește în aer liber.

În cadrul atelierului  „CĂLĂTORIE ÎN LUMEA ILUSTRAȚIEI”, copiii vor avea ocazia să afle toate secretele din spatele procesului ilustrării unei cărți, vor găsi stilul de ilustrație potrivit fiecăruia dintre ei și vor pătrunde în lumea fascinantă a imaginilor care însoțesc povești. Totodată, vor fi invitați să își imagineze în ce carte și-ar dori să fie ei înșiși personaje și, mai ales, să se joace cu înfățișarea acestui personaj, schițând un autoportret.

                                                                                *

Octav UNGUREANU este autor de benzi desenate și webcomics, editor RevistaComics.ro, organizator KidsComicsFest și autor al manualului Cum să faci webcomics. Are experiența multor ateliere și cursuri de benzi desenate în școli și licee din țară, știe cum să capteze atenția copiilor și să facă accesibil procesul de creație a benzilor desenate.

Atelierul „CUM SĂ SPUI O POVESTE ÎN BENZI DESENATE” își propune sa ofere participanților noțiuni elementare despre desenul bazat pe forme, character design, storytelling, etapele creării unei benzi desenate și conceptele specifice (tipuri de cadre, tipuri de texte, efecte sonore etc.).

Victoria IONESCU este studentă la specializarea arta actorului în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”. Pasionată de pedagogie teatrală, a susținut ateliere cu copii în cadrul multiplor evenimente precum Festivalul de Teatru al Adolescenților Victory of Art și Festivalul de Teatru Independent Undercloud.

Atelierul „JOCURI TEATRALE” își propune să îi ajute pe copii să își descopere și să își dezvolte abilități de exprimare teatrală și să le crească stima de sine. Prin lucru în echipă, creativitatea le va deveni unealtă în călătoria spre sine și vor avea curaj să exploreze atât lumea exterioară, cât și universul lor interior.

Florin BICAN (n. 29.3.1956, București) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi străine a Universității București. Scrie și traduce în primul rând literatură pentru copii în versuri și proză, dar mai ales citește. În prezent locuiește la Cluj.

„ATELIER DE RECICLAT POVEȘTI”. Ca orice lucru folosit îndelungat, poveștile se uzează. De aceea, propun să le împrospătăm prin reciclare. Reciclarea poveștilor înviorează materialul narativ nu doar pentru scriitori, ci și pentru cititori. La atelierul de reciclat povești vom vorbi despre cum putem îmbrăca poveștile în haine noi pentru copii noi (și pentru copiii din noi). Și vom încerca să reciclăm creativ povești mai vechi și mai noi.

                                                                            *

Simona POPESCU este scriitoare, conferențiar la Facultatea de Litere. A publicat mai multe cărți de poezie (cea mai recentă în 2021, Cartea plantelor și animalelor, la Editura Nemira, colecția Vorpal), un roman, Exuvii (Editura Polirom) care a ajuns la ediția a șaptea și a fost tradus în mai multe limbi străine, un roman colectiv, Rubik (Editura Polirom) împreună studenții ei de la Facultatea de Litere, și mai multe cărți de eseuri. A fost apropiată de Gellu Naum, despre care a scris două cărţi de critificţiune (Salvarea speciei. Despre suprarealism şi Gellu Naum, și Clava. Critificţiune cu Gellu Naum). Ține (și) cursuri de creative writing la Facultatea de Litere din București. A coordonat ateliere literare pentru copii în cadrul taberele „Locuiește în poveste” organizate de Editura Art.

Pentru că întâlnirea cu creativitatea genuină a copiilor îi aduce de fiecare dată surprize și bucurii, s-a alăturat colegilor ei, profesori și scriitori de vârf, cu experiență didactică, în Tabăra de creativitate din vara lui 2023, „Autoportret ludic”, mai ales că literatura ei este și autobiografică, tema potrivindu-i-se cum nu se poate de bine și ei. Romanul Exuvii are ca personaj un copil, iar una dintre temele recurente este chiar autocunoașterea.

Atelierul „CINE EȘTI TU?” propune câteva jocuri legate de scrierea creatoare prin care copiii se vor descoperi pe ei înșiși prin ceilalți. Autocunoașterea e un lucru continuu și atât de important încă de la vârste fragede. Dacă se face și prin moduri de expresie ludică, cu atât mai bine.

                                                                             *

Matei SÂMIHĂIAN lucrează în departamentul de marketing al Grupului Editorial Art, pentru imprinturile Grafic și Paladin. A organizat tabere de creație și multiple evenimente și lansări cu autorii Art. A publicat povestiri în antologiile din seria Cărțile mele. Este pasionat de benzi desenate și de istorie.

Atelierul „ALEGE O CARTE. Li se vor prezenta copiilor câteva cărți apărute la Editura Arthur, urmând ca fiecare participant să-și aleagă cartea sau cărțile pe care și-ar dori să le citească în vacanța de vară, motivându-și preferințele.                                                 

Tabăra se va încheia cu atelierul „AUTOPORTRET LUDIC LA FINAL DE TABĂRĂ”,  care va pune copiii în situația de a se gândi la ce au învățat despre ei în această tabără de creativitate, să citească un pasaj din jurnalul pe care l-au ținut pe parcursul celor cinci zile și să rescrie ABC-ul despre ei creat la începutul taberei.

      Vă invităm la taberele urbane de creație organizate de Editura Arthur, unde copiii își aduc în rucsac doar imaginația și pofta de aventură. Aceștia

  • vor crea,
  • se vor distra,
  • vor învăța să aibă încredere în forțele proprii
  • vor învăța să-și folosească inspirat resursele personale,
  • vor învăța să exploreze situații și oameni noi.  

      Taberele urbane Arthur reprezintă o inițiativă unică de tabară umanistă, prin care copiii sunt încurajați să descopere literatura și o lume a ideilor, alături de autorii lor preferați.  Îi invităm în lumea colorată și complexă a benzilor desenate și a filmelor de animație, în universul emoțiilor și al teatrului, printre jocuri de cuvinte, alături de eroii și antieroii pe care-i iubesc.  

     Participații vor fi stimulați să-și dezvolte gândirea critică, imaginația, abilitățile creative și vor experimenta satisfacția care însoțește înțelegerea și autodescoperirea. 

    Programul taberelor:

    17.07- 21.07  Tabăra de BANDĂ DESENATĂDetalii aici.

  • 17 ateliere alături de 7 invitați pasionați de BD: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Mircea Arapu, Alexandru Ciubotariu, Adrian Carciova, Daniel Horia și Matei Sâmihăian.
  • Vârsta recomandată: 7-12 ani

    24.07- 28.07  Tabăra de CREATIVITATE Autoportret ludicDetalii aici.

  •  20 de ateliere susținute de 9 invitațiFlorentina Sâmihăian, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Laura Grünberg, Florin Bican, Octav Ungureanu, Andrei Măceșanu, Matei Sâmihăian.
  • Vârsta recomandată: 8-12 ani

    31.7-4.08  Tabăra de SCRIERE CREATIVĂ și ILUSTRAȚIE Basme urbane. Detalii aici.

  • 15 de ateliere susținute de 7 invitațiIoana Nicolaie, Sidonia Călin, Adina Rosetti, Anca Smărăndache, Florin Bican, Ioan Mihai Cochinescu, Gabriel Cărtărescu și o excursie la Moara de Hârtie de la Comana.
  • Vârsta recomandată: 9-12 ani.    

      Atelierele taberelor au loc la Școala Evrika, Strada Negustori 1, București, de luni până vineri. Recepția copiilor se face dimineața în intervalul orar 8.00-9.30, respectiv seara în intervalul orar 17.30-18.30.

     Prețul unei tabere este de 1400 lei și include:

  • costul atelierelor,
  • kitul de lucru pentru fiecare atelier,
  • masa de prânz și gustări,
  • un voucher în valoare de 300 lei pentru achiziționarea de cărți de pe www.editura-arthur.ro.

   Pentru detalii ne puteți contacta la 0744775770 sau evenimente@editura-art.ro. Puteți accesa formularul de înscriere aici.

   Locuri disponibile în fiecare tabără: 20.

Distribuie:

Contact Înscrieri:

Strada Negustori nr. 1
București 023951
Telefon: +40 725 173 926
Email: contact@scoala-evrika.ro

Programează o vizită: